FONAMENTS

Per als qui us incorporeu al nadalet, penjo la idea original del Nadalet que vam elaborar el 2006. És una primera declaració de principis que va servir d'empenta per a la promoció i divulgació de l'empenta que dóna a la història el nado de Betlehem. També he afegit el primer text de presentació del web nadalet.net





PROJECTE NADALET 2006

INTRO

Tot un rotllo patatero per dir quatre coses que trobareu a la conclusió. Ho sento, cadascú és com és. Tots tenim les nostres coses, la família, la parròquia, l’escola, l’asseguradora, el bisbat, el seminari, els estudis... Per tant, queda clar lo primer per cadascú. Si hi estem interessats endavant. Si hi estem interessats i arribem on puguem, endavant. Si hi estem interessants i fem cap, endavant. Tot és possible i divertit. Aixó que ve a continuació és discutible, corregible, retallable i ampliable. Envieu-me per mail el que us sembla i el que s’ha de millorar.

Està pensat, però no tancat. El fet d’obrir aquest projecte és moooolt interessant. Es tracta que intentessim pensar algun tema i incloure’l en el “Projecte Nadalet”. Està molt obert. El que us passi pel cap. En Txema ha pensat una versió del “Petit Vailet”. Tampoc cal que tot siguin nadales, podem fer una versió... Penseu algo. El límit és un tema per persona, aprox. Ja direu el què. Jo ja ho he fet. El tema “Nadalet” que marca el rotllo temàtic. Per si de cas, he desenvolupat el tema a continuació. Crec que amb aquesta presentació s’obre molt el camp temàtic, sense perdre el nord que és una felicitació de Nadal, i permet més joc. Des d’una cançó sobre la immigració, fins a un tema d’animació infantil, passant per cançons antiguerra a lo bèstia... Tot hi cap.

Amb el Txema i l’Albert, hem pensat dates per possibles presentacions... És una possibilitat interessant. Ja veurem. Estem en contacte per mail.



1. PRIMERA FASE: Veure

1.1. Punt de partença: Criteris


Els qui formem part d’aquest projecte tenim una mateixa fe. Aquesta ens diu que Jesús és viu. Va morir a la creu, però va ressuscitar. Per tant; ni la mort, ni la injustícia, ni el mal, tenen l’última paraula. L’última paraula la té Jesús, que per algo és Déu, i la paraula és Vida i Amor.

Tenim una cultura i unes tradicions, i aquesta té les seves arrels. Jesús, de petitó va nèixer a Betlehem (casa del pa), de la seva mare, la verge Maria, que estava casada amb en Josep que es veu que era fuster i tal... Passats els segles, resulta que per Nadal això és el que ens ha mogut a la festa, ens entendreix, dona protagonisme als infants i la famíla, la caritat...

El nostre món pateix una sèrie de desfiguracions prescindibles. El nostre món pateix unes mutacions innecessaries, unes desfiguracions de les que podem prescindir, ni que semblin inevitables. No cal que tot sigui consum. Se’ns ha dit “no podeu ser servidors de Déu i del diner”, els salms canten “si augmentaveu les riqueses, no hi poseu el cor”. Com Jesús va tirar les taules dels mercaders del temple, tampoc cal que tirem els discos d'altres... ja ens entenem, oi?

No cal que acceptem que tothom està en guerra, i els qui no estan en guerra oberta estan en crispació constant. No cal que acceptem que l’amenaça nuclear, que sembla que ara es torna a despertar, ha de justificar tota acció i ens ha de marcar en termes de “política internacional” (que és aquella cosa que tothom en parla i no saps qui la decideix... la Santa Mare Democràcia s’esforça incansablement a demostrar-nos que decidim entre tots, però jo no decideixo la majoria de coses que fa el meu govern, sigui el que sigui. I encara hi pinto menys a nivell europeu, Otan, Onu i companyia). El nostre Déu sent el clam de l’injusticia i la mort, és un crit d’alarma que li indica que el món preciós que ha creat no camina cap a l’amor, sinó cap a la mort. Però Ell no calla mai, va enviar el seu Fill i li vam fer la pirula... Però l’Evangeli és l’eco diví en el pas dels segles. Terra Santa fa plorar... Betlehem real, el del segle XXI, fa por. Diu el salm “Ara reis tingueu seny, apreneu governants de la terra; venereu el Senyor, sotmeteu-vos-hi. Veniu tremolant a fer-li homenatge, no fos que el vostre intent acabi en la desfeta si de sobte s’inflamava la seva ira. Feliços els qui en ell es refugien”. La millor arma contra l’odi és l’amor. Jesús va ressuscitar així, i per Ell viurem nosaltres.

No cal que desfigurem la imatge de la infància. Els nens poden ser nens sense necessitat de fer-se petites estrelles mediàtiques en els seus jocs. No cal acceptar l’absurd que la canalla tingui les “il·lusions frustrades” dels adults com a somni (èxit, fama, triomf, poder adquisitiu, molta riquesa, domini sobre els altres...) i en canvi defugi de les responsabilitats que els farien ser adults de veritat.  Diu l’Evangeli que “qui escandalitzi un d’aquests petits, més li valdria no haver nascut”, o bé “lligueu-lo a una roda de moli i tireu-lo al mar”, forçant un a mica. Tampoc es tracta de fer aixó a alguns... Les contradiccions evangèliques s’han d’entendre sempre en positiu, mai destructivament... je, je, je...

No cal acceptar que aquells de qui ens hem aprofitat durant segles, ara que venen a menjar del pastis que menjem nosaltres, els haguem de “controlar” amb escreix, ja que ells van posant encara els ingredients a la massa. L’Antic Testament ens diu que “tu també vas ser immigrant en terra estrangera”.

Jesús forma part de la proposta per a un món millor. Vivim en el món que vivim, des de dalt (panorama internacional) fins a baix (els qui pugen de petits, que són la societat del demà), però no cal amagar que un altre món és possible, i que Jesús (per a tothom com a model ètic, i per als creients com a Fill de Déu Ressuscitat i model ètic) forma part de la proposta per a un món millor. Nadal ens recorda que Déu es va fer de carn i ossos com nosaltres, sense deixar de ser Déu. Que la primera paraula del Fill de Déu va ser un plor. I la primera lletra una vocal o una consonant que només poden recordar Maria, Josep, el bou, la mula, els pastors i els angelets que cantaven tota la nit pel pessebre.

TEXT PRESENTACIÓ WEB
Aquest lloc que visites, és una felicitació de Nadal. Hi ha tres cançons gravades a casa (a casa el Carlos) el pont de la Puríssima Concepció. Amb elles volem desitjar-te molt bon Nadal i celebrar un any més, amb renovada alegira, el naixement de Jesús.

Som en Carlos, l’Albert, el Txema i en Jordi. Tenim una cultura i unes festes i aquestes tenen unes arrels de fe. També són unes festes amb molta música popular. Ens uneix aquesta mateixa fe i les ganes de cantar i festa. Per aixó et volem felicitar el Nadal amb aquestes senzilles cançons.

A NADALET, fem memòria del que celebrem per Nadal, que Déu s’ha fet persona humana, de carn i ossos, que estima i pateix amb cor personal. Ens recordem que el petit vailet que va néixer a Betlehem, ben segur que plora veient el seu poble avui, i el patiment dels homes i dones que pren cert protagonisme solidari en aquestes festes; és la versió lliure del XARRAMPIM!. Esperem que tot això, tal com és ara, ha de canviar, no pot seguir el final de HACIA LA LIBERTAD, tancar en fronteres la riquesa del fruit del treball dels homes i dones. La llibertat per a viure, créixer, jugar i aprendre en pau enmig d’aquest món, és possible per mitjà d’aquest infant sense sostre i sense papers que nasqué al pessebre.

Tinguis un Sant Nadal amb la família i els coneguts!